Centralele termice de apartament, interzise în România: de ce sunt oricum o idee proastă, care e alternativa

de: Alexandru Puiu
04 01. 2022

Se discută de mult timp interzicerea instalării de centrale termice de apartament în România, prin lege. Cu cât ne apropiem mai mult de termenul implementării deciziei, apar și alternativele.

Fără niciun echivoc, centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi, care se construiesc la această oră sau urmează să fie date în folosință în următoarele luni. Autoritățile lucrează de mult timp la finalizarea formalităților pentru această decizie radicală. Partea interesantă este că, în contextul exploziei prețurilor la gazele naturale, mai mulți experți sunt de părere că nu este o idee proastă. În mod autentic, pe termen lung, va deveni semnificativ mai scump să te încălzești cu gaz decât cu energie electrică.

Centralele termice de apartament, interzise, încă de anul trecut

Ministrul Mediului a atras atenția la finele anului trecut că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise, cel târziu din februarie 2021, dacă nu chiar din ianuarie. Deși efortul legislativ se aplică doar în cazul construcțiilor noi, există mai multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă te grăbești să faci o astfel de investiție.

Răzvan Nicolescu este expert în energie și fost președinte al Agenției Europene pentru Reglementare în Energie. Din această poziție, fostul ministru al Energiei a atras atenția, într-o intervenție la Digi 24, asupra mai multor detalii menite să te convingă că vei avea de pierdut dacă îți pui centrală termică pe gaz.

„Orașele interzic noile centrale, cum este la Cluj, și din punctul meu de vedere e absolut corect ceea ce fac. Dar în același timp statul alocă bani pentru construirea de noi conducte, care să conecteze noi localități la gaze naturale, oamenii urmând să-și cumpere centrale pe gaz, pentru ca apoi să renunțe la ele sau să plătească taxe? Trebuie puțin mai multă coerență în ceea ce facem”, a transmis Răzvan Nicolescu.

În final, totul este despre bani, iar gazul pare o investiție proastă cu costuri ridicate. „Să nu-și mai pună centrală pe gaz, pentru că pe termen mediu și lung vor avea de pierdut. E sfatul pe care l-am dat celor mai apropiate persoane, chiar dacă din calculele economice poate să pară o soluție mai bună o centrală pe gaz decât pe electric. Dar cei care vor instala pe electric, vor avea de câștigat pe termen mediu și lung”, a mai precizat acesta.